L’elaboració d’un segell

El treball del gravador

El primer pas per elaborar un segell és la creació d’un disseny per un artista a partir de l’encàrrec del tema i la sèrie corresponent. 

El disseny creat es grava sobre un bloc d’acer anomenat punxó original, a partir d’una fotografia projectada al revés. El gravador treballa amb una lupa binocular que engrandeix els detalls del bloc i li facilita la tasca. És un treball d’una precisió extrema, ja que pot haver-hi set talles per mil•límetre. El més mínim error de traç amb el burí obliga gairebé sempre a iniciar novament el treball en un altre bloc. El punxó original s’escalfa en un forn a una temperatura d’entre 800 i 900 ºC amb cianur de sodi i després es refreda a tota velocitat en un bany d’oli mineral, per donar tremp a l’acer.

Cal comptar unes cent hores de feina per gravar un segell.


Transferiment del punxó a la moleta

Aquesta operació consisteix a reproduir el gravat del punxó original sobre un petit cilindre d’acer dolç, muntat sobre un eix i anomenat moleta. Aquesta presa d’empremta s’efectua sobre la premsa a una pressió que pot assolir les 5 o 6 tones.

Quan l’operació s’ha acabat, tenim sobre la moleta, en relleu i del dret, el gravat original. La moleta serà després endurida amb el mateix procediment utilitzat per al punxó.

 

Transferiment de la moleta al cilindre d’impressió

La moleta en la qual figuren en relleu tots els buits del gravat del futur segell es fixa sobre una màquina de moletejar.

Aquesta màquina permet reproduir per pressió el gravat de la moleta sobre un cilindre tantes vegades com segells hi hagi en una planxa, 25, 30 o 100 segons el cas.

Després d’haver rascat i polit els gruixos que s’han format a l’entorn dels gravats, el cilindre és cromat abans de ser fixat sobre la rotativa amb la qual s’imprimeixen els segells.


El tiratge

La impressió s’efectua sobre rotatives que utilitzen paper engomat en bobines. Les premses rotatives en talla dolça imprimeixen tres fulls per cada volta del cilindre.

Prèviament s’humiteja el paper a fi de facilitar la penetració de les talles. Després es passa pel cilindre d’impressió i pel cilindre de pressió.

El cilindre d’impressió és tintat per contacte amb rotlles coberts de plàstic, anomenats rotlles de tocament, alimentats cadascun d’una tinta de color determinada per altres rotlles de tintatge.

El cilindre d’impressió transmet al paper els seus diversos tintatges de manera successiva i superposada.

Sobre la banda de paper imprès se superposa una banda de paper de seda a fi de protegir la impressió encara fresca. El conjunt és després perforat per dentar els segells i presentat en fulls que es tallen mitjançant un sistema de cisalla.